Toen veel circussen overschakelden op het gebruik van een tent om sneller te kunnen reizen, had dit wel het nadeel dat in de wintermaanden niet gespeeld kon worden. Iets dat in de circusgebouwen geen probleem was. Eind jaren '70 kwamen echter de Kerst- en Wintercircussen in opmars in ons land. De voortschrijdende techniek had gezorgd voor betere kachels waarmee zelfs in de winter in een tent een aangename temperatuur gerealiseerd kan worden.

Dick Binnendijk was de eerste die met een circusshow in de wintermaanden langs theaters en culturele centra ging reizen. De Schouwburg in Eindhoven creëerde een eigen programma en na de dood van Dick Binnendijk was het Wintercircus Martin Hanson (tegenwoordig Wintercircus Arlette Hanson) de bron van echt circusvermaak op het toneel door het hele land.

Inmiddels is er in iedere stad van betekenis een eigen kerst- of wintercircus. Hetzij in een tent, hetzij in een lokaal theater of een evenementenhal. Rond de kerstdagen zitten er meer Nederlanders in het circus dan in de kerk en een bezoek aan een kerst- of wintercircus is dan ook hét meest populaire familie-uitje rond de feestdagen.

Circus in Nederland, geeft dan ook graag een overzicht van de diverse Nederlandse Kerst- en Wintercircussen die een bezoek meer dan waard zijn. Hierbij geldt dat wij enkel de serieuze circussen vermelden die lid zijn van de VNCO of een volledig Nederlandse directie hebben.

Over ons

Deze site is een initiatief tot de promotie van de Nederlandse Circuscultuur van Piet-Hein Out's Outstanding-Productions.Com.