De oprichter van het circus zoals wij heden ten dage kennen, Philip Astley, begon met het geven van shows op een open veld in Londen. Hij merkte dat hij wel erg afhankelijk was van het weer en besloot al snel om een soort van theater voor zijn hippische kunsten te bouwen. Tot de opkomst van de circustent om reizen sneller mogelijk te maken, bouwden veel circussen dus een tijdelijk houten gebouw in een stad om voorstellingen te geven. Op goede locaties liet men ook stenen gebouwen neerzetten en in Frankrijk waren er ook steden die een stedelijk circusgebouw lieten optrekken dat circussen konden huren. Vaak kreeg zo'n gebouw ook een toneel zodat het én als circus én als theater gebruikt kon worden.

Ook in Nederland waren diverse circusgebouwen. Het enige overgebleven circusgebouw waar nog steeds met grote regelmaat circus te zien is, is het Koninklijk Theater Carré te Amsterdam. In deze rubriek besteden we ook aandacht aan buitenlandse circusgebouwen. 

De Nederlandse circusgebouwen waren:

 

Over ons

Deze site is een initiatief tot de promotie van de Nederlandse Circuscultuur van Piet-Hein Out's Outstanding-Productions.Com.